lauantaina, syyskuuta 16, 2006

Automaattista toimintaa

Olen nyt opiskellut täällä kokonaisen viikon verran Japanin kieltä. Tahti on edelleen aivan käsittämätön. Ystäväni Ulli Saksasta kertoi että hän opiskeli iltakursseilla kieltä kotomaassaan ennen tänne tuloa parin vuoden ajan. Heillä meni siellä vähän reilu vuosi päästä siihen vaiheeseen missä me tällä hetkellä olemme.. Opetus täällä tapahtuu pienryhmissä, meitä on 14 ihmistä Japanin ykköstasolla. Materiaalina käytetään ICU:n omaa kirjasarjaa Japanese for college students. Matt kertoili että se on universaalisti käytössä oleva kirjasarja. Hän opiskelee Edinburghissa pääaineenaa Japania ja heillä on juuri kyseinen kirjasarja sielläkin käytössä. Muutenkin olen kuullut että kielen opetus juuri tässä yliopistossa on hyvissä kantimissa että eiköhän sitä sitten osata vuoden päästä jotain..

Merkkejä pitäisi osata nyt reilu parisataa kipaletta, kyllä nuo rupeaa hahmottumaan pikkuhiljaa. Hiraganoja osaan jo lukea ihan hyvin, siitä on hyvä lähteä liikenteeseen. On mahtavaa saada kunnon ahaa-elämyksiä kun pystyy lukemaan jonkun tekstin ja vielä jopa ymmärtämään mitä se merkitsee. Tänään aamulla suihkussa ollessani lukaisin yhden purnukan kylkeä ja siinä luki näin meidän aakkosiin käännettynä: toriitomento. Eli eli, treatment? Hoitoaine? Jes! Suuri määrä sanoja on enkun kielestä johdettavissa, esim. kahvi on koohii ja tässä paraikaa juomani Ice Cacao-purnukka on aisu kakao. Mahtavaa, mahtavaa.

Yliopiston kirjasto on aika hieno paikka. Siellä on nimittäin automatisoitu koko systeemi. Kuulemma ensimmäinen laatuaan koko Japanissa. Kirjastosta löytyy about 660000 eeposta ja kaikki kirjat sijaitsevat maan alla olevassa varastossa. Ne eivät ole siellä minkäänlaisessa järjestyksessä, hyllyssä pienissä koreissa, ja kaikissa kirjoissa on tunnisteet mistä systeemi sitten tietää mikä kirja on kyseessä. Olisi muuten vallan mainiota jos tuota kirjastosysteemiä pyörittävä softa ottaisi jonkun pahemman laatuisen viruksen. Siinä sitten japanilaiset kirjastotädit kiipeilisivät hyllyjen välissä etsimässä jotain tiettyä kirjaa kaikkien joukosta. Tottakai minä ajattelen tällaista heti ensimmäiseksi ;) Muttatuota, homma menee siis niin että kirjaston nettisivuilta klikataan nappia kun on päättänyt minkä kirjan haluaa lainata. Tämän jälkeen mennään kirjaston tiskille ja odotellaan hetki että kirja saapuu varastosta pikku hissillä ylös. That's it! Aika helppoa sanoisinko. Btw jos kiinnostaa käydä kuikuilemassa opinahjomme nettisivuja, löytyvät osoitteesta www.icu.ac.jp. Eipä tässä sen kummempia tällä erää. Eilen oltiin 1men's dormitoryn järjestämissä kekkereissä kikkailemassa josta lähdettiin porukalla vetämään karaokea. Olihan se taas hienoa toimintaa!



Juu tietty tämä piti vielä sanoa:

Paljon onnea syntymäpäiväsi johdosta Heikki Hiekkasalmi ;D

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ihana lehmä :D

Pete kirjoitti...

uu kiitti, oikea cowboy!

Anonyymi kirjoitti...

Ältsin söpö juttu on se kirjaston hissi. Otin kunnon kiksit siitä tälle illalle :) T:Marza

Anonyymi kirjoitti...

Hah hah, vähän repesin tolle viimeiselle kuvalle :D :D :D

Anonyymi kirjoitti...

Mä en näköjään ikinä muista. T. Auski :P

Anonyymi kirjoitti...

Heippa Saku-vävy:) Matkalle näköjään pääsee itsekin, kun lukee noita sun mukavia kertomuksia. Innostuin myös klikkailemaan nokia.co.jp-sivuilla. Haa,kuvat vain ymmärtää. Tuli mieleen: Millainen onkaan japanikielinen läppärin näppäimistö? Ootkos nähnyt? t. anoppi vaan